Stichting Grote Kerk Overschie
Overschiese Dorpsstraat 95
3043 CP Rotterdam
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

toren

torenDe toren van de Grote Kerk werd na de brand van 1899, waarbij de bliksem in de torenspits sloeg, herbouwd naar het model van de eerdere 15e eeuwse toren.  Dit was een vierkante toren, gekenmerkt door vier kleine torentjes op de hoeken van de omloop en een opvallende spits. De eerdere scheefstand, die zo'n probleem vormde voor de kerk vóór de brand, werd hierbij uiteraard niet gekopieerd. De hoogte van de toren tot het haantje bedraagt 38 meter.

Op grond van de Staatsregelingen van 1897 en 1801 werd bij alle Nederlandse kerkgebouwen met een aangebouwde toren het eigendom horizontaal gesplitst, waarbij het eigendom van de toren overging op de burgerlijke gemeente. Dit gold derhalve ook voor Overschie. Kerktorens hadden in deze tijd meer dan nu een publieke functie: het uurwerk voor het aanwijzen van de tijd, de luidklok om de bevolking te waarschuwen bij rampen. In de praktijk veranderde er in het beheer vaak weinig. Na de brand van 1899 werd de toren herbouwd door de plaatselijke gemeente van de Nederlands Hervormde Kerk. Pas in 1983 ging het onderhoud van het uurwerk over op de Gemeente Rotterdam. Omdat de toren in steeds slechtere staat kwam te verkeren en de kerkelijke gemeente steeds meer moeite had om de middelen op te brengen voor het noodzakelijke onderhoud, werd in 1993 een grootscheepse restauratie uitgevoerd door de Gemeente Rotterdam. Sindsdien is ook het beheer van de toren volledig naar de Gemeente Rotterdam overgegaan. 

Onder andere vanwege de open balustrade en de op de trans aangebrachte zendapparatuur is de toren niet voor publiek toegankelijk. Op 2 oktober 2013 werd de toren tijdelijk van het kruis op de spits ontdaan, omdat de 20 jaar oude haan moest worden gerepareerd. Dit leverde het volgende spectaculaire plaatje op. De haan werd in maart 2014 weer teruggeplaatst. cid 29DB97C5-5B55-4BFF-9E01-BD3299B7375F

 

F1030033

copyright Dubbelklik 2012