Stichting Grote Kerk Overschie
Overschiese Dorpsstraat 95
3043 CP Rotterdam
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

kerktuin

Nadat de torenromp van de Grote Kerk te Overschie opnieuw was gevoegd, is er in de loop van 2011 gewerkt aan de vernieuwing van een groot gedeelte van de terreinverharding.

Kerkplein

kerkpleinDe betegeling voor de ingang van de toren op zuid en van het parkeerterrein op west en het grindveld op noord (Schiezijde) verkeerden al enige tijd in een slechte staat. De gebreken waren in de afgelopen jaren sterk toegenomen door de grootschalige herstelwerkzaamheden aan het kerkgebouw (met name de westgevel) en de toren: het plaveisel liep niet meer glooiend af en het grindbed raakte door het berijden plaatselijk sterk verzakt en samengedrukt waardoor de afwatering faalde.

In 2011 is een groot deel van het kerkterrein inclusief het parkeerterrein opnieuw bestraat en is er grind gestort. De kosten van ca. € 45.000,- zijn voor de helft opgebracht door de Protestantse Gemeente te Overschie. Omdat de bestrating niet gebonden is aan kerkgebouw en toren (beide rijksmonument) was er geen subsidie beschikbaar van rijkswege. Een subsidie van de deelgemeente Overschie van € 10.000,- in het kader van het aantrekkelijker maken van de dorpskern werd in 2012 ontvangen. Door een subsidie van de Gemeente Rotterdam van € 10.000,- en bijdragen van enkele bedrijven kon voor de toreningang sierbestrating met een fraaie windroos worden aangelegd. In de middencirkel van de windroos is in het voorjaar van 2013 nog een granieten steen van 10 cm dikte en 60 cm. doorsnee met de namen van de sponsors aangebracht. (foto's A. te Boveldt;foto windroos Arjen Stada) steen 009

Tuinhek

hekHet ijzeren hekwerk rond de kerktuin dateert grotendeels van 1871, dus van vóór de verwoesting van de oude dorpskerk door brand in maart 1899 toen de bliksem in de toren sloeg.

Zo op het gezicht moet het hek in 1900-1901 echter wel op een nieuwe stenen plint zijn geplaatst tegelijk met de bouw van de nieuwe kerk (de huidige Grote Kerk) omdat hiervoor dezelfde baksteen is gebruikt als voor het metselwerk van de kerk.

Het hek bestaat uit 98 secties met een standaardlengte van 201,5 cm. Met de drie draaihekken op zuidoost, zuid en zuidwest, en het rolhek op noord wordt zo de totale lengte van het ringhek ca 211 m.

Het hek verkeert in slechte staat: scheefzakkingen, indeukingen door aanrijdingen, afgebroken spijlen en spijlkoppen, verroeste voetaansluitingen van de balusters met de stenen plint, waardoor deze laatste op meerdere aansluitpunten is kapotgedrukt.

Toch is het hek grotendeels voldoende gezond om te kunnen worden hersteld (per sectie uitnemen, schoonstralen, helen, verzinken, lakken en opnieuw plaatsen), terwijl de stenen plint weliswaar moet worden aangeheeld, maar vrijwel geheel kan worden gehandhaafd.

Vanuit de Rijksdienst voor Monumentenzorg kan men zich zeer goed vinden in een terughoudende restauratie van dit hekwerk en wil men dit dan ook graag stimuleren. Mede vanwege de ouderdom van het hek (140 jaar in 2011) en dus de monumentale waarde ervan is hierom bij het Restauratiefonds voor dit project een bedrag gereserveerd als subsidie. Dit bedrag is echter bij lange na niet voldoende om het hekwerk op voornoemde wijze te kunnen restaureren. Een eventuele restauratie zal dus nog onbepaalde tijd op zich moeten laten wachten. 

copyright Dubbelklik 2012